Arkib

Kursus Regional UNESCO Global Geopark 2019
07 Okt

Kursus Regional UNESCO Global Geopark 2019

Kursus Regional UNESCO Global Geopark 2019 yang berlangsung selama 5 hari dari 7 hingga 11 Oktober di Ombak Villa adalah bertujuan untuk meningkatkan perhubungan sesama ahli GGN / APGN di samping berkongsi idea & pengalaman, cabaran dan amalan terbaik untuk pengurusan Geopark yang mampan.

Mereka turut juga berpeluang mempromosikan pemahaman yang lebih baik mengenai konsep rangkaian GGN / APGN di rantau ini.

Dianggarkan seramai 40 peserta dari pelbagai negara telah menghadiri kursus ini meliputi dari Uzbekistan, Khazkhstan, Jepun, Indonesia dan Malaysia.

Penyampaian kursus adalah secara kuliah oleh Pakar Geopark Global UNESCO, sesi berkongsi pengalaman dan perbincangan serta persembahan. Di akhir sesi, kajian lapangan diatur ke Kilim Karst Geoforest Park dan Machinchang Cambrian Geoforest Park di mana para peserta akan dapat melawat dan mengkaji pembangunan Geopark Global UNESCO Langkawi.

Sehingga 2019, terdapat 147 ahli UNESCO Global Geoparks di 41 buah negara. Manakala sebanyak 60 ahli APGN dari 9 buah negara. Langkawi UNESCO Global Geopark (LUGG) merupakan pusat rujukan utama Geopark bagi kawasan Asia Pasifik

PENAFIAN
Kerajaan Malaysia dan Lembaga Pembangunan Langkawi adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

QR CODE:
QR Cde
  • LANGGAN BULLETIN
  • Facebook Twitter Mobile App
  • KEMASKINI TERAKHIR:
    Jumaat, 18 Oktober 2019