E-ARCHIVE

e-PARTICIPATION

e-PARTICIPATION Archive can be found here

CLICK HERE

LADA ACT ARCHIVE

Act 1990 (Act 423) Langkawi Development Authority

Please download the file by click the button on the right
DOWNLOAD

QUESTIONS AND FEEDBACK ARCHIVE

2015

PERTANYAAN/ADUAN

MAKLUMBALAS

Kerosakan Tandas di Pekan Rabu

Harap dapat segerakan pembaikan tandas di Kompleks Pekan Rabu. Sudah seminggu perkara ini berlarutan dan tiada apa-apa tindakan. Kami yang penyewa disini terpaksa pergi ke tandas di masjid atau Jeti pelancongan. Cuba bayangkan kalau tuan/puan berada di tempat kami, pelancong juga ada menyuarakan ketidpuasan hati mereka. Bukan niat hendak menyalahkan mana-mana pihak tapi apakan ini imej atau mesej Langkawi yang kita bawa di mata pelancong-pelancong yang ke sini. Di harap pihak LADA sebagai tuan punya bangunan dapat bertindak secepat mungkin sebelum perkara ini kita sebarkan di media massa.

01 Mac 2015

Mohd Faizal bin Osman
Pembaikan tandas di Kompleks Pekan Rabu dilaksanakan mengikut beberapa fasa dan sehingga 04 Mac 2015, pembaikan kesemua tandas telah pun siap dilaksanakan.

Kelewatan Penerimaan Bil Sewaan Bangunan

Pihak kami ingin memohon maklum balas segera mengenai kelewatan penghantaran bil bagi lot 101,102 dan 103, Kompleks Pekan Rabu. Untuk makluman pihak tuan/puan, pihak kami masih belum menerima bil sewaan bagi lot tersebut sejak Januari – Februari 2015. Sehubungan dengan itu, pohon kerjasama agar pihak tuan dapat menyegerakan penghantaran bil tersebut bagi memudahkan pembayaran bil dibuat oleh pihak ibu pejabat.

05 Mac 2015

Norshazwani bt Sobri
Pihak LADA telah pun menghantar bil bagi penyewaan Lot 101, 102 dan 103 Kompleks Pekan Rabu terus ke alamat SPAD, Sungai Petani seperti yang telah diminta oleh tuan KPP Muhamad Syahrin Darin Abdullah dalam email bertarikh 11 Disember 2014. Dalam email tersebut beliau meminta agar bil sewaan bulanan pejabat Langkawi dihantar ke alamat Pejabat Sungai Petani bermula Januari 2015. Justeru kami telah pun menghantar bil tersebut ke alamat berikut. Walaubagaimanapun, kami akan turut memberikan salinan bil tersebut kepada pihak puan pada masa akan datang supaya masalah ini tidak berulang.

Aduan Surau Kompleks Pekan Rabu

Untuk makluman tuan/puan, pihak kami ingin memaklumkan bahawa ada beberapa orang lelaki yang tidak dikenali tidur di bahagian tepi surau perempuan di Kompleks Pekan Rabu tingkat 2. Pihak kami memaklumkan kepada pihak tuan kerana tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku serta sedikit sebanyak menjejaskan imej kompleks ini. Dengan ini, pihak kami berharap jasa baik dan keprihatinan pihak tuan agar dapat mengambil tindakan segera supaya masalah ini dapat diatasi dengan segera.

23 Mac 2015

Fatin Fasehah bt Mohd Fauzi
Pihak LADA telah membuat lawatan dan pemeriksaan pada waktu tengahari di Surau Perempuan Kompleks Pekan Rabu dan mendapati tidak terdapat sesiapa yang tidur di ruang solat perempuan. Pihak LADA juga telah bertanya kepada beberapa orang peniaga di tingkat bawah dan mereka memberitahu kadang-kadang terdapat pekerja kedai makan di bangunan tersebut yang berehat di kawasan surau perempuan.

Pihak LADA telah mengambil tindakan dengan meletakkan notis “Di Larang Tidur” di kawasan surau perempuan supaya pengguna surau lelaki tidak tidur di kawasan surau perempuan yang mana boleh menimbulkan rasa kebimbangan kepada kaum wanita yang menggunakan surau tersebut.

Aduan Berkenaan Taman Lagenda

Untuk makluman pihak tuan, keadaan Taman Lagenda kini semakin teruk. Lalang dan rumput yang panjang serta tasik yang kotor telah memberi satu pandangan yang kurang senang bagi pengunjung yang datang ke sini. Bagi saya hal ini sangat penting untuk dititik beratkan kerana Taman Lagenda merupakan salah satu tempat rekreasi yang utama di Kuah, Langkawi. It would give some bad impression especially for their first impression when they come here. Oleh itu,saya berharap pihak tuan mengambil tindakan secepat dan sewajarnya untuk memulihkan kondisi Taman Lagenda bagi menjaga nama baik Langkawi dan lagendanya itu sendiri.

19 April 2015

Zafinas bt Azahani
Pihak LADA telah menjalankan siasatan dan mendapati kontraktor penyelenggaraan landskap yang dilantik sebelum ini tidak melaksanakan kerja dengan sempurna dan kerja – kerja pemotongan rumput tidak dilaksanakan mengikut jadual. Hal ini telah menyebabkan kontraktor tersebut telah ditamatkan perkhidmatan.

Sehubungan dengan itu, bagi menangani masalah tersebut, pihak LADA telah melantik kontraktor kecemasan bagi menjalankan kerja – kerja penyelenggaraan landskap di Taman Lagenda. Kerja-kerja penyelenggaraan tersebut telah siap dilaksanakan pada 20 Mei 2015. Disamping itu juga, pihak LADA telah membuka sebutharga bagi melantik kontraktor baru untuk menjalankan kerja- kerja penyelenggaraan landskap di Taman Lagenda.

Aduan Bocor di Premis Perumahan LADA

Berlaku kebocoran saluran najis di Blok I-205 (saya tinggal Blok I-105) dan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan di kediaman saya. Saya mengesan kebocoran tersebut kerana terdapat bekas/tanda di dinding rumah saya dan bau busuk di dapur rumah saya. Harap pihak tuan dapat mengambil tindakan segera.

29 April 2015

Azlina Faziera bt Ahmad
Pihak LADA telah menjalankan siasatan dan mendapati kontraktor penyelenggaraan landskap yang dilantik sebelum ini tidak melaksanakan kerja dengan sempurna dan kerja – kerja pemotongan rumput tidak dilaksanakan mengikut jadual. Hal ini telah menyebabkan kontraktor tersebut telah ditamatkan perkhidmatan.

Sehubungan dengan itu, bagi menangani masalah tersebut, pihak LADA telah melantik kontraktor kecemasan bagi menjalankan kerja – kerja penyelenggaraan landskap di Taman Lagenda. Kerja-kerja penyelenggaraan tersebut telah siap dilaksanakan pada 20 Mei 2015. Disamping itu juga, pihak LADA telah membuka sebutharga bagi melantik kontraktor baru untuk menjalankan kerja- kerja penyelenggaraan landskap di Taman Lagenda.

Kerja-kerja pengubahsuaian Blok H-104, Taman Desa Permata

Adalah dimaklumkan saya adalah suami kepada Nor Azizah binti Nordin penyewa Blok H104,Taman Desa Permata,Kuah, Langkawi merayu kepada pihak tuan agar dapat memantau dan memastikan kerja-kerja yang dilakukan oleh Kontraktor lantikan pihak tuan dapat dijalankan dengan kadar segera. Ini adalah kerana tempoh yang diambil oleh pihak berkenaan telah 9 hari berlalu (Isnin 11/05/2015 sehingga Selasa 19/05/2015) yang mana kerja-kerja tersebut masih belum disiapkan.Keadaan ini amat menyedihkan yang mana rutin harian saya terganggu. Keadaan rumah lintang pukang, kerja-kerja memasak untuk keperluan anak tidak dapat dilakukan, kebersihan rumah amat teruk dan menjejaskan kesihatan anak-anak ekoran debu simen serta mozek yang memenuhi rumah.

Untuk perhatian pihak tuan, faktor utama saya membuat rayuan dan aduan ini adalah kerana keselamatan isteri dan anak-anak saya yang tidak terjamin dan terpaksa berada dirumah dan persekitaran yang sama dengan orang-orang yang tidak dikenali dan rasionalkah membiarkan orang asing bebas dirumah kita tanpa kehadiran kita. Hal ini tidak menjadi masalah kepada saya jika tempoh kerja-kerja tersebut sehari atau dua hari sahaja.Timbul persoalan difikiran saya bila agaknya masalah ini akan selesai dan takkan tidak ada peraturan-peraturan,tempoh yang ditetapkan LADA yang perlu dipatuhi oleh pihak LADA kepada kontraktor-berkenaan.Sehubungan dengan itu,saya memohon pertimbangan dan tindakan sewajarnya daripada pihak dengan kadar segera.

19 Mei 2015

Mokhtar Mustapa
Adalah dimaklumkan bahawa, pihak LADA telah menjalankan siasatan dan mendapati bahawa terdapat perselisihan faham diantara penyewa dan pihak kontraktor berkaitan kerja-kerja pengubahsuaian rumah.Sehubungan dengan itu, pihak LADA telah mengarahkan pihak kontraktor untuk menyiapkan kerja - kerja pembaikan rumah tersebut dengan kadar segera memandangkan terdapat anak-anak kecil yang mendiami rumah tersebut.

Tidak perihatin dan mesra pelanggan terhadap golongan tua dan OKU

Saya rasa amat kecewa dengan sikap dan cara pengurusan pihak tuan berkaitan servis feri dari Jeti Kuala Perlis ke Langkawi. Saya telah membeli tiket di kaunter tijet pada 05 Jun 2015 jam lebih kurang 2.30 pm. Semasa urusan pembelian tiket untuk tarikh 06 Jun 2015, saya telah memberitahu kepada kaunter bahawa ibu saya seorang yang berkerusi roda yang mengalami masalah untuk naik dan turun tangga. Saya telah memohon untuk untuk meminta tempat duduk yang tidak memerlukan ibu saya menuruni atau menaiki tangga yang lebih dari 1 anak tangga. Pegawai yang bertugas di kaunter faham dan member tiket.

Pada mulanya saya memohon tiket jam 8.15 am tetapi penuh. Beliau memberi tiket jam 8.30 pagi. Saya amat berharap pihak tuan ambil tahu dan prihatin terhadap isu penumpang terutamanya bagi yang kurang upaya. Jangan hanya kita gambarkan di dalam iklan bahawa kita adalah rakyat yang ramah dan prihatin terhadap penumpang tetapi disebalik realitinya kita masih tiada sikap ingin rasa simpati dan rasa tanggungjawab. Sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini berlaku dalam perjalanan ini yang kurang upaya akan mendapat masalah yang besar akibat daripada ketidakaturan struktur penumpang.

06 Jun 2015

Zalelawati bt Zainudin
Untuk makluman pihak puan, pengurusan Kaunter tiket dan feri adalah dibawah kawal selia syarikat Langkawi Ferry Line Ventures Sdn. Bhd. Berikut disertakan maklum balas yang kami terima daripada En. Gaddafi, Pegawai Teknologi Maklumat, Syarikat Ferry Line Ventures Sdn. Bhd yang menjelaskan dengan lebih terperinci mengenai aduan puan. “ Pihak Pengurusan Langkawi Ferry Line Sdn. Bhd memohon maaf atas masalah yang timbul sepanjang perjalanan puan ke Langkawi. Untuk makluman puan, tiket feri dicetak menerusi sistem dan nombor tidak boleh dipilih kerana ia akan menyukarkan pihak kami mengenalpasti bilangan penumpang dan lain-lain. Kami memohon maaaf kerana kelemahan pegawai bertugas dikaunter yang gagal memaklumkan kepada puan mengenai hal tersebut. Pihak kami sekali lagi memohon maaf atas masalah yang berlaku dan akan memperbaiki kelemahan tersebut demi keselesaan penumpang pada masa akan datang”.DISCLAIMER
The Government of Malaysia and the Langkawi Development Authority is not responsible for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this website. QR Cde
  • NEWSLETTER SUBSCRIPTION
  • Facebook Twitter Mobile App
  • LAST UPDATED:
    Wednesday, 20 November 2019