LAMAN PADI

Laman Padi adalah merupakan sebuah produk pelancongan yang berasaskan eco-pelancongan dimana budaya dan tamadun masyarakat Melayu di dalam aktiviti penanaman padi dikekalkan dan dilestarikann secara hidup.Laman padi siap di bina dan mula beroperasi pada tahun 1998. Berkeluasan 14.28 ekar merangkumi kawasan pertanian seluas 8.60 ekar yang berkonsepkan alam semulajadi perkampungan. Pelbagai aktiviti dikekalkan sebagai satu Muzium Hidup untuk diwarisi sebagai satu kaedah kepada generasi mendatang

Unit ini berfungsi untuk :

  • Meningkatkan kualiti dan taraf masyarakat petani melalui pengalaman dalam pertanian secara tradisional
  • Untuk mewujudkan dan untuk mendapatkan Muzium Hidup yang akan menunjukan aktiviti sebenar penanaman padi secara tradisional dan moden dijalankan
  • Meningkatkan kualiti dan taraf masyarakat petani melalui pengalaman dalam pertanian secara tradisional
  • Mengintegrasikan amalan penanaman padi secara tradisional dan budaya hidup petani ke dalam pakej agro pelancongan

GALERI WARISAN

Laman Padi adalah merupakan sebuah produk pelancongan yang berasaskan eco-pelancongan dimana budaya dan tamadun masyarakat Melayu di dalam aktiviti penanaman padi dikekalkan dan dilestarikann secara hidup.Laman padi siap di bina dan mula beroperasi pada tahun 1998. Berkeluasan 14.28 ekar merangkumi kawasan pertanian seluas 8.60 ekar yang berkonsepkan alam semulajadi perkampungan. Pelbagai aktiviti dikekalkan sebagai satu Muzium Hidup untuk diwarisi sebagai satu kaedah kepada generasi mendatang.

GALERI PADI

Pengunjung berkesempatan menikmati pemandangan sawah padi atas bagunan yang ditanam secara bertingkat.

LAMAN HERBA

Pelajari perbagai herba yang boleh menyembuhkan panyakit seperti kencing manis, darah tinggi dan sebagainya.

LAMAN VARIASI

Pengunjung boleh juga menyelami lagi kehidupan petani dan menghayati kehijauan sawah dengan mengharungi lumpur serta menyertai aktiviti-aktiviti persawahan sebagaimana dilakukan oleh petani dalam kehidupan harian mereka sebagai pesawah.
PENAFIAN
Kerajaan Malaysia dan Lembaga Pembangunan Langkawi adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

QR CODE:
QR Cde
  • LANGGAN BULLETIN
  • Facebook Twitter Mobile App
  • KEMASKINI TERAKHIR:
    Rabu, 20 November 2019